Ден за европейски избори в Мюнстер, Германия. Градчето е относително малко, но приютява доста българи, много от които – студенти. За най-голямата страна в Европа тези избори са ключови за бъдещата посока на ЕС и дали въобще общността ще просъществува в сегашния си вид. Вотът е важен и за България освен всичко друго и защото ние в много отношения зависим от Германия.

За разлика от следобеда на деня за размисъл, изборната неделя започва слънчево, точно като за гласуване. Такава изглежда и нагласата на гласоподавателите – променена, готова за вот. Всичко върви нормално докато не идват облаците и вятърът, които сякаш издухват желанието за гласуване. Поне на младите.

На влизане в почетното консулство на България в градчето се сблъскваме с дълъг коридор, празна маса за попълване на документи и ваза, в която гордо са поставени флагчетата на България, Германия и ЕС. Липсват гордите младежи, които трябва да решават бъдещето на Европа. Представяли сме си нещо съвсем различно.

Същото е и положението в Кьолн - над 60% от бюлетините се връщат в България празни
Снимка: Николай Д. Колев

Къде са „германските” българи? Може би си е тръгнала гражданската им позиция… или пък вече просто са твърде далеч от родната реалност. Те ще се изучат тук и ще гласуват за германските депутати. Интересното е, че и това не правят, въпреки че някои от сънародниците ни имат това право. 

Снимка: btvnovinite.bg

Но нека се върнем към пустия коридор. Посрещат ни като българи: „Кафе, сок, вода?”. Все едно сме първите избиратели под 25 г., които виждат за деня. Щастливи са, че сме там. „Бихме искали младите студенти да са малко по-активни, но се надяваме това за в бъдеще да се промени.”, казва ни председателят на секцията Катя Бялкова.

Когато не управлява изборния процес, тя участва в  сдружение, което се цели да привлече интереса на българските младежи в Мюнстер чрез различни културни мероприятия като концерти, театри, изложби и т.н. Оказа се, че и там ситуацията не е розова, отново липсва младежката инициатива. Няма идеи, няма реализация.

За съжаление, жаждата за поп-фолк надделява над театралния спектакъл, признава Катя. А, всъщност, защо това да е изненада – трудно се излиза от комфортната зона, която цял живот те е заобикаляла в България. Каквато е културата, такъв е и електората.

121. Толкова гласуваха в Мюнстер. От получените 1000 празни бюлетини, СИК провери 121. Абсолютен превес на “Демократична България”. С получените 48 гласа, листата на дясното обединение, водена от Радан Кънев, изпревари БСП и ВМРО, а управляващите от ГЕРБ бяха четвърти с 11.

Да не гласуваш, да не изявиш позиция, означава да се откажеш от най-висшето право на човека. Младите го направиха. И така – до следващите избори.