Днес до обед имаше проблеми в някои от областите, свързани с транспорта на техниката, но след среща по този въпрос с доставчика на машините ЦИК информира, че процесът по предаване на изборните книжа и материали, и машини за гласуване на секционните избирателни комисии протича нормално и в срок.

Обсъден беше процесът на подготовка на изборните помещения за предстоящото гласуване и организацията по транспортирането, доставката и монтажа на машините за гласуване.

Снимка: bTV

Секциите в страната са над 11 000, а в чужбина са 191. В 3000 секции в страната трябва да има осигурено гласуване с машини.

Всички секции в чужбина са готови да посрещнат избирателите, съобщиха по-рано от от Министерството на външните работи.

Централната избирателна комисия уведомява, че при възникнали въпроси във връзка с гласуването извън страната в изборите за членове на Европейския парламент от Република България утре секционните избирателни комисии извън страната могат да осъществят оперативна комуникация с ЦИК в изборния ден на дежурен телефонен номер: +35929393728. 

В изборната секция избирателят ще получи бюлетина, която трябва да бъде откъсната, прегъната пред него и подпечатана с първия печат на гърба. В тъмната стаичка трябва да отбележи с хикс или отметка своя вот за партия или коалиция или да отбележи, че не подкрепя никого. Може да гласува преференциално за конкретен кандидат.

В някои от секциите може да се гласуват и машинно. След като бяха тествани, изборните помещения бяха запечатани.

Агитацията в изборния ден от медии и политически сили е забранена към страниците в социалните мрежи.

ЦИК забрани с решение клип на политическа партия с насилие, който се разпространяваше в социалните мрежи и се оказа от кампанията на украинския президент.