Голяма част от дезинформацията и конспиративните теории, свързани с ваксините срещу COVID-19 в социалните мрежи, са публикувани едва от 12 профила, се посочва в доклад на британско-американския Център за борба с дигиталната омраза, пише "Гардиън".

Преди дни американският президент Джо Байдън обвини "Фейсбук", че не се бори достатъчно с фалшивите новини за коронавируса и публикациите срещу ваксините. Той добави и че „единствената пандемия, която имаме в момента, е сред неваксинираните“.

Центърът за борба с дигиталната омраза е анализирал общо 812 000 публикации по темата в социалните мрежи – 65% от тях са били разпространени от някой от тези 12 профила. Към месец март те са имали общо 59 милиона последователи в различни социални мрежи, като най-голямо е влиянието им именно във „Фейсбук“ – там процентът достига 73 на сто.

Профилите са притежание на няколко лекари, културист, блогър, религиозен фанатик и Робърт Ф. Кенеди-младши, племенник на Джон Ф. Кенеди, който прави връзка между ваксините, аутизма и 5G мрежата.

Въпреки че от март насам "Фейсбук", "Гугъл" и "Туитър" са предприели мерки за премахване на подобни публикации и дори са затворили 3 от 12-те профила, Центърът за борба с дигиталната омраза призовават всички те да бъдат спрени, защото са "опасни и спомагат за създаването на колебания относно ваксините в решаващ момент от пандемията".