От средата на април до 26 юли в хода на въоръжения конфликт в Източна Украйна са загинали 1129 мирни жители. Това се посочва в специален доклад на Управлението на Върховния комисар на ООН по правата на човека, цитиран от РИА Новости.

В документа се уточнява, че той е базиран на данни на ООН и Световната здравна организация, но точният брой на загиналите към момента е трудно да се посочи.

Сухопътната операция на украинската армия започна изключително колебливо, като добре организираните (и подпомагани от тежко въоръжени руски доброволци) сепаратисти отбиваха атаките й, а имаше и немалко случаи на дезертирали войници.

Ситуацията се промени след изпращането в разбунтувалите се райони на Националната гвардия на Украйна, в редиците на която има много от радикалите от „Десен сектор”. Напредването на правителствените сили обаче беше белязано с кръвопролития и ненужни цивилни жертви – особено в началото на май.

През последните седмици Киев видимо има инициативата в конфликта, като след продължителни обсади падат един след друг бастионите на сепаратистите – Славянск вече е под правителствен контрол, а Донецк е блокиран. В същото време, само вчера в Горловка бяха убити десетки цивилни, след като Националната гвардия подложи на ракетен обстрел позиции на проруските бойци в 45-хилядния град.

Миналата седмица Червеният кръст официално обяви, че Украйна се намира в състояние на гражданска война. Чрез тази класификация страните в конфликта носят наказателна отговорност за военни престъпления.

Нави Пилай определи съобщенията за все по-интензивни боеве в района на Донецк и Луганск като "изключително тревожни". Тя каза, че и двете страни "използват тежки оръжия в застроени райони, включително артилерия, танкове, ракети и снаряди". "И двете страни трябва да предпазват цивилните от смърт или наранявания", призова Пилай.

Беззаконие

В контролираните от опълченците източни райони на Украйна "е настъпил пълен отказ от принципа на върховенството на правото", констатират от ООН.

"Фактически полицията се намира под контрола на въоръжените групировки. Полицейски разследвания на престъпления, приписвани на въоръжените групировки, не се извършват", гласи документът, който прави равносметка за периода 8 юни-15 юли.

По данни на украинските власти от средата на април "721 души са били похитени от въоръжените групировки в източна Украйна", като "съдбата на 375 души остава неизвестна".

В доклада се уточнява, че основната причина за отвличанията на хора, които били държани от опълченците за период от няколко часа до няколко месеца, са размяна на лица, задържани от правителствени сили, получаване на откуп, използване на задържаните за принудителни работи, включително за копаене на окопи и участие в бойните действия.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната