В Съединените щати отбелязват 18-тата годишнина от атентатите на 11-ти септември.

При серия координирани атаки тогава загинаха близо 3000 души, а над 6000 бяха ранени.

Снимка: EPA

Белият дом притихна в минутно мълчание в памет на жертвите. Националният флаг на покрива на Белия дом бе свален наполовина.

В същия час в Ню Йорк се събраха близки на загиналите, за възпоменателната церемония на Кота нула - мястото на сринатия със земята Световен търговски център.

На 11 септември 2001 г. 19 терористи отвличат четири  пътнически самолета.

Два от тях се забиват в Световния търговски център. Третият се удря в сградата на Пентагона. Четвъртият се разбива край Питсбърг, Пенсилвания, след като пътниците на борда се разбунтуват и не дават възможност на терористите да стигнат до набелязаната цел.

Отговорност за атентатите пое ислямистката групировка "Ал Кайда", а лидерът й Осама Бин Ладен беше открит и ликвидиран през май 2011 година. 

Снимка: EPA

Доналд Тръмп участва за трети път като президент в церемониите за годишнината от 11 септември на фона на недоволството му от "вечната война" в Афганистан, където терористичната организация Ал Каида планира нападенията.

Президентът почете паметта на жертвите с минута мълчание на Южната морава на Белия дом заедно с първата дама Мелания Тръмп и служители. 
В изявление Тръмп обяви годишнината за "Патриотичен ден" и отбеляза как голям брой американци си спомнят за нападенията от 11 септември

Доналд Търъмп обяви, че е имал планирани преговори с талибаните, но ги отменил, когато разбрал, че те са поели отговорност за атаката в Кабул миналата седмица, при която загина американски войник.

"И ако по някаква причина отново нападнат странта ни, ние ще ги намерим където и да са и ще използваме сила, какавато Съединените щати не са използвали досега. И не говоря за ядрено оръжие", заяви Тръмп.

Възпоменателна церемония имаше и в Шанксвил, Пенсилвания. На мястото е издигнат мемориал в памет на пътниците, които се опълчват на терористите и разбиват четвъртия похитен самолет в полето.