Светът си спомня за близо трите хиляди жертви на атентатите на 11 септември в Съединените щати преди 18 години.

Възпоменание ще има на мястото, на което се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, сринати от похитени от терористи самолети.

Възпоменателна церемония ще има и в Пентагона, който също стана обект на атаките. Там ще присъства президентът Доналд Тръмп. Вицепрезидентът Майк Пенс пък ще почете паметта на жертвите на възпоменание в щата Пенсилвания.

11 септември 2001 г.

19 терористи отвличат четири пътнически самолета. Два от тях се разбиват в двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк.

Третият се удря в сградата на Пентагона. Четвъртият се разбива край Питсбърг, Пенсилвания, след като пътниците на борда се разбунтуват и не дават възможност на терористите да стигнат до набелязаната цел.

Най-мащабните терористични атентати в историята отнемат живота на общо 2974 души, без терористите. Никой от пътниците в самолетите не оцелява.

Отговорност за атаката поема ислямистката групировка "Ал Кайда", а лидерът й Осама Бин Ладен става най-издирваният терорист на планетата. Той е открит и ликвидиран в операция на американските специални части в Пакистан през май 2011 г.