11 български туристи са ранени при автобусна катастрофа в Египет, съобщиха за bTV от Външно министерство. 

Инцидентът е станал в района на град Марса Алам. Четирима са с фрактура на крайниците, останалите са с охлузвания. Причината за катастрофата според първоначална информация е несъобразена скорост на шофьора на автобуса, съобщи Горчо Пасев, управител на българския туроператор „Абакс”.

Българският туроператор има сключен договор с египетски, който поема туристите от летището.

Автобусите и шофьорите са на египетския туроператор, който е най-голямата египетска фирма и през нея годишно минават 1 млн. туристи.

С изключение на двама от пострадалите, всички други вече са изписани от болницата в Марса Алам, където бяха прегледани. Хората са от цялата страна на всякакви възрасти, сред тях няма деца.

Първоначално от МВнР съобщиха, че пострадалите са 20.

Автобусът се е преобърнал в 9:15 ч. местно време. В него са пътували 40 души.

Всички ранени имат застраховки и застрахователят поема разходите по лечението.

Повечето от пострадалите са пожелали да продължат екскурзията си въпреки инцидента. Ако някой пожелае да се върне в България, ще бъде организиран транспорт. Такова нещо се случва за първи път, твърди Горчо Пасев.

Ако хората искат да предявяват претенции за обезщетения, могат да го направят пред българския туроператор.

Посолството ни в Кайро е в непрекъснат контакт с представителя на туроператора. По разпореждане на министър Екатерина Захариева дипломатите ни са в готовност да окажат пълно съдействие  на пострадалите граждани.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за свои близки, могат да го направят на телефоните на посолството ни в Кайро: +202 273 63 025; +202 273 66 077 и +20 12 231 71 991