Над 1000 хървати протестираха в Загреб против свикването утре на референдум по настояване на консервативни неправителствени организации срещу хомосексуалните
бракове в страната, съобщи АФП.

Организирането на референдума предизвика оживен дебат в страната между групи, подкрепяни от католическата църква, желаещи промяна на конституцията с цел забрана на хомосексуалните бракове, и активисти за защита на правата на човека, които осъдиха това като дискриминационна мярка.

Въпреки дъжда демонстрантите се събраха в центъра на града, а след това преминаха в шествие до сградата на парламента. Демонстрацията бе под мотото "Конституцията не е играчка". Шествието премина под засилена полицейска охрана.Участниците носеха плакати с надписи "хомосексуалността не е въпрос на избор, но омразата е".

Успоредно с това активисти на неправителствената организация "В името на семейството", подкрепящи забрана на хомосексуалните бракове, раздаваха в Загреб листовки с текст : "една жена+един мъж=едно дете; всяко дете има нужда от баща и майка".

Хърватите ще бъдат призовани да отговорят утре на въпроса: "Подкрепяте ли положение, постановяващо, че бракът е съюз между мъж и жена, да бъде включено в конституцията на Република Хърватия?"

Според последно проучване 68% от избирателите ще гласуват с "да" на утрешния референдум, а 27% - с "не". Няколко министри, включително и премиерът на страната, заявиха, че ще гласуват с „не”.