Бебе носорог от застрашен вид радва посетителите на зоопарк край Лондон. Бенджа е роден на 7 март, а вече тежи 100 килограма.

Бебето носорог обича да тича на слънце, заедно с майка си, разказват гледачите му. А когато не играе с другите носорози, той спи и си похапва, както всяко новородено.

Носорозите са заплашени от бракониерство. Само през изминалата 2023 година, въпреки усилията за защита на животните, жертва на бракониерство са станали 499 носорога.

Южна Африка е дом на почти половината от критично застрашената популация от черни носорози и на най-голямата в света популация от застрашените бели носорози.

Снимка: Ройтерс

Носорозите стават жертва на бракониери заради роговете си, които се използват за направата на традиционни лекарства и бижута. През 2023 г. 406 носорога са били убити в държавни имоти и 93 в частни паркове, резервати и ферми, се казва в изявление на Министерството на околната среда, горите и риболова на Южна Африка.

Според миналогодишни оценки на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) носорозите, които живеят на африканския континент, са около 23 300.