Добре познатата в България ваксина за туберкулоза или т.нар. БЦЖ ваксина е обект на няколко проучвания в борбата с COVID-19. Целта е да се провери дали тя осигурява допълнителна помощ на тялото ни в борбата с коронавируса, намалявайки интензитета на болестта, пише „Блумбърг“.

Ваксината за „Бацил на Калмет и Герен“, откъдето идва името BCG, ще бъде поставена на 4000 медицински работници в Австралия, които са на първа линия в борбата с COVID-19. При експериментът на едната част ще бъде поставена комбинация от БЦЖ и противогрипна ваксина, а на другата част – само противогрипна ваксина, за да може да се направи адекватно сравнение на резултатите.

Защо БЦЖ?

Традиционно тази ваксина се използва в борбата с туберкулоза, но от появата й преди сто години медицинският свят наблюдава нейното благоприятно влияние върху други заболявания.

На много места БЦЖ ваксината се използва като силна имунотерапия за ранни стадии на рак на пикочния мехур.

Установено е, че ваксината за туберкулоза „научава“ първата линия на имунната система как по-добре да се бори с инфекции.

При зараза с новия коронавирус, болестта COVID-19 на практика обърква имунната ни система, заразявайки и част от имунните клетки. Те започват да убиват здрави клетки и по този начин болестта се влошава много по-бързо, тъй като изтощава ресурсите на нашата имунна система.

БЦЖ ваксината учи точно тези първи имунни клетки как по-добре да разпознават инфекцията и да работят ефективно. По-просто казано – имунната система действа като маратонец, а не като спринтьор.

„Ваксината за туберкулоза подпомага имунната система да разпознава и да се защитава от много различни инфекции, да разпознава много различни вируси и бактерии по един по-общ начин“, обяснява Найджъл Къртис от университетът в Мелбърн, оглавил изследването в Австралия.

Експериментът в Австралия

Проучването би трябвало да продължи шест месеца и ще обхване 4000 здравни работници в Австралия.

Едната част ще получат ваксина за сезонен грип, а другата част – за сезонен грип и БЦЖ. В случая, контролната група е тази без ваксина за туберкулоза.

Учените уточняват, че ваксината няма да ни предпази от това да се разболеем от коронавирус, но ще намали интензитета на болестта. Причината да се поставя приоритетно на здравни работници е именно епидемията от COVID-19 и постоянната нужда от медицински специалисти.

От Световната здравна организация препоръчват експериментирането с БЦЖ ваксина. Според тях е важно да се разбере дали наистина тя облекчава заболяването, особено при положение, че лечение и ваксина за COVID-19 скоро не се очакват.

Същото проучване тръгва в Холандия, както и в Бостън, Съединените щати.

Връзка между БЦЖ и по-висока заболеваемост?

Евтината ваксина за туберкулоза се поставя на около 130 млн. новородени деца по цял свят всяка година. В България тя е част от задължителния имунизационен календар.

В части от Европа, обаче, това не е така. Според няколко различни публикации във „Фармасютикъл джърнъл“ – официалният месечен журнал на Кралското фармацевтично общество, може да се намери връзка между имунизацията с БЦЖ и интензитета на заболяването в Европа. Според тях държави, в които БЦЖ ваксината не се поставя задължително, имат по-сериозна епидемия от COVID-19, като Италия, Испания и Съединените щати, например.

Справка в уебсайта на италианския Висш институт по здравеопазването показва, че ваксината за туберкулоза се поставя „само в някои рискови категории“. Тя не е част от задължителния имунизационен календар на страната.

За Съединените щати положението е подобно – БЦЖ ваксината не е част от задължителния имунизационен календар, а се поставя само на хора в риск от заразяване и то след консултация с лекар, сочи справка в уебсайта на американския Център за контрол и превенция на заболяванията.

В Испания ваксината също не е задължителна, показва справка в уебсайта на евопейския Център за контрол и превенция на заболяванията.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 920 265 79 944 400 126 3 388 286
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 920 265 79 944 400 126
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer