„Един милион камбани“ е инициатива на Израел с призив за освобождаването на заложниците на „Хамас“, отвлечени преди 100 дни. Тя е насрочена за 14 януари в 16 ч.

До момента три църкви в София са потвърдили, че ще се включат – „Света Неделя“, „Св. Седмочисленици“ и „Въздвижение на Св. Кръст Господен“, съобщи БТА.

Кампанията е под надслов „Една камбана може да бъде звукът преди бурята, милион камбани могат да разтърсят света". Призивът на външното министерство на Израел е: „Вземете по една камбанка и се присъединете към нас като звъннете с нея точно в 16 ч., за да помним, за да върнем заложниците у дома и за да не се повторя никога повече“.

На 14 януари се навършват 100 дни от началото на войната между Израел срещу „Хамас“. Тя започна на 7 октомври, след като ислямистката организация изстреля стотици ракети към Израел, а нейни бойци отвлякоха около 240 души в Ивицата Газа. В рамките на едноседмично примирие бяха освободени близо 140 души, но 100 все още са в плен.

В Тел Авив форум на семействата на заложници и изчезнали представи вчера вечерта арт инсталация, наподобяваща тунелите в Ивицата Газа, където се предполага, че „Хамас“ държи пленниците.

При нападението на 7 октомври бяха обути 1200 израески граждани, предимно цивилни. Последва мащабна военна кампания в Ивицата Газа с въздушни удари и наземна операция.

Снимка: btvnovinite.bg

Над 1 млн. цивилни палестинци са разселени. За над 17 000 убити, повечето жени и деца, съобщава министерството на здравеопазването на Ивицата Газа, което е управлявано от „Хамас“. Израел оспорва данните и твърди, че „Хамас“ не прави разлика между убити цивилни и бойци.

Всичко за конфликта в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж: