10-годишното момиче, забременяло при изнасилване, на което Върховният съд в Индия не разреши аборт, роди момиченце. Момичето не е наясно, че е родило бебе. По време на бременността са му казали, че в корема му има голям камък.

Бебето тежи 2,5 кг и е се е появило на бял свят с Цезарово сечение в индийския град Чандигар, съобщи Би Би Си. И майката, и бебето се чувстват добре. Насилникът на 10-годишното момиче - нейният чичо, е арестуван.

За бременността се е разбрало в средата на юли, когато момичето се оплакало от болки в стомаха и родителите й я завели в болница.

Местен съд в Чандигар отхвърли искането за аборт с аргументите, че бременността е твърде напреднала и според лекарите е твърде рисковано да бъде прекъсната. По-късно Върховният съд също не позволи аборт по подобни причини.

Бебето се е родило преждевременно в 35-ата седмица и е настанено в неонатологичното отделение в болницата и ще остане там в следващите дни.

Родителите на 10-годишното момиче, които от самото начало са казали, че не искат да имат нищо общо с бебето, дори не са погледнали новороденото, предава кореспондентът на Би Би Си.

Бебето ще бъде дадено за осиновяване, а невръстната майка ще остане в болница още най-малко седмица.

Случаят беше широко отразен в медиите в Индия в последните няколко седмици, като се смята, че това е първият случай на дете, което ражда на толкова крехка възраст.

Индийските закони не позволяват прекъсване на бременността след 20-ата седмица, освен ако лекарите не удостоверят, че животът на майката е в опасност. В последните години обаче съдилищата са получили няколко подобни искания, повечето касаещи деца, станали жертва на изнасилване. В повечето случаи бременността е открита твърде късно, защото децата не са наясно със състоянието си.

Ужасяваща статистика в Индия сочи, че на всеки 155 минути дете под 16-годишна възраст бива изнасилвано, а на всеки 13 часа – дете под 10-годишна възраст.

Повече от 10 000 деца са изнасилени през 2015 г.

240 милиона жени в Индия са се омъжили, преди да навършат 18 г. 53,22% от децата, участвали в проучване на правителството, са били жертва на някаква форма на сексуално посегателство.