Италия отбелязва десетата годишнина от трагедията с кораба "Коста Конкордия". На 13 януари 2012 г. плавателният съд се вряза в риф край италианския остров Джилио и се наклони на една страна, отбелязват световните медии.

Спасителната операция продължава повече от шест часа, но при трагичния инцидент загиват 32-ма души.

Датата ще бъде отбелязана с церемонии през целия ден, като на тях ще се отдаде чест както на загиналите, така и на 4200-те оцелели пътници и екипаж при корабокрушението. Годишнината съживява спомените на жителите на острова, които през трагичната вечер подслоняват оцелелите.

Снимка: EPA

„Коста Конкордия“ остава край бреговете на острова две години, преди да бъде изправен и изтеглен през 2014 г.

Снимка: EPA

Според прокуратурата причината за хаоса, възникнал, когато хората се опитвали да напуснат накланящия се кораб, е в забавянето на заповедта за евакуация и противоречивите указания от страна на екипажа.

Капитанът Франческо Скетино излежава 16-годишна присъда за непредумишлено убийство, предизвикване на корабокрушение и напускане на кораб, преди всички пътници и членове на екипажа да са го напуснали, отбелязва „Ройтерс“.

Това му спечели прякора „Капитан страхливец“ в италианската преса.

Близки на загиналите при корабокрушението, оцелели пътници и екипаж и живущи на остров Джилио ще хвърлят цветя в морето, за да почетат паметта на загиналите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!