Все повече държави по цял свят възприемат 10-дневна или по-кратка карантина за контактни лица с COVID-19, но дали тя е ефективна – консенсус в научното общество няма.

Според здравните власти по-краткият период на самоизолация след контакт с болен от коронавирус би накарало повече хора да спазват мерките. Някои здравни експерти са категорични, че това може да повлияе зле на разпространението на заразата, тъй като част от заразените проявяват симптоми значително по-късно от други.

Против намаляването на задължителната карантина за контактни лица са и от Световната здравна организация. Според тях залогът е прекалено голям и намаляването на времето за самоизолация може да доведе до значително покачване на случаите.

През септември Франция беше една от страните, която намали задължителната карантина от 14 на 7 дни. Според здравното им министерство хората са по-скоро няма да спазват 14 дни изолация, а рискът от разпространение на заразата става все по-малък с течение на времето.

Те бяха последвани от Белгия, които намалиха задължителната карантина също на 7 дни, но по-късно я увеличиха на 10 заради нов пик на случаите на COVID-19. В Испания карантината също е 10 дни.

Германските здравни власти също са на мнение, че самоизолацията може да бъде намалена на 10 дни, но ще остави всяка отделна област сама да решава дали да последва тази препоръка.

Според някои учени и здравни лица допълнителният риск си заслужава. Според тях по-кратките периоди на изолация за контактни лица ще доведат до по-стриктно спазване на мерките и неминуемо ще повлияят върху разпространението на заразата.