Началото на строителството на средновековния шедьовър "Парижката Света Богородица" е през 1163 година. 8-вековна история. Оттук минават крале и кралици, а катедралата става свидетел на бунтове и революции. Но винаги оцелява. До 15 април 2019г. Часът е малко преди 7 вечерта.

Първата аларма за пожар не подава информация откъде тръгва огънят. Минават повече от 20 минути, преди да се включи втората аларма: огнището е в дървената конструкция на покрива.

Снимка: Reuters

Заради вятъра пожарът се разраства мигновено. Стотици хиляди парижани и туристи се намират в този момент около катедралата и стават свидетели на драмата.

Часът е 19 и 53 минути. Пред очите на милиони хора по света, които следят в реално време битката с пожара в Париж, се срутва кулата стрела – 750 тона олово и дърво.

Снимка: EPA

Минути по-късно пожарникарите успяват да спасят съкровищата от катедралата. Тогава обаче става ясно, че до по-малко от половин час могат да се срутят двете лицеви кули.

Снимка: Reuters

Решението е взето лично от президента Макрон – ще се рискува. Пожарникари се качват в двете кули. Пламъците надминават 30 метра, температурата е около 800 градуса.

Общата сума на обещаните дарения за възстановяването на катедрлата е между 900 милиона и 1 милиард евро. За момента обаче една голяма част от тях остава повече в рамките на "обещанията", отколкото на реалните дарения.

До най-богатите френски семейства, които спазиха думата си и дариха милиони, остават и 50 хиляди анонимни дарители. Някои – дали за храма няколкостотин евро.

Снимка: Reuters

Други – по-малко от 5. Но Парижката Света Богородица, противно на туристическите клишета, е преди всичко храм на бедните.