Владимир Путин отбеляза 20 години неизменно начело на властта в Русия. Това се случи само две години след като  "Економист" публикува статията "Роди се цар".  

През август в далечната 1999 година президентът Борис Елцин го назначи за министър-председател. Оттогава Путин и като премиер, и като президент е неоспоримият лидер на Руската федерация.

Само няколко месеца по-късно, на 31 декември Елцин се отказа от поста си и посочи младия премиер за свой наследник. През май 2000 година Владимир Владимирович Путин официално беше избран за президент.

С прекъсване за един премиерски мандат Путин непрекъснато получава доверието на руснаците за държавен глава и ще управлява поне до 2024 г.

„Ние имаме най-ясните и най-благородни цели. Искаме да направим нашата страна по-ярка, по-устремена напред в бъдещето”, казва Путин.

От спасител на грохналата постсъветска Русия до диктатор варират мненията на сънародниците за своя държавен глава. Макар и масови, спорадичните протести на опозицията не разклащат властта му.

Смъртта на Анна Политовская, войната с Грузия, анексията на Крим, намеса в американските избори, отравянето на шпионина Скрипал – обвиненията срещу Путин и санкциите срещу Москва  се множат.

„Нашият конфликт е с Кремъл на Путин и неговото решение. Смятаме, че с голяма вероятност е негово решението да бъде използвано нервнопаралитично вещество по улиците на Обединеното кралство, по улиците на Европа, за първи път след Втората Световна война”, заяви Борис Джонсън като външен министър на Великобритания.

Харесван или не, Владимир Путин има доверието на три четвърти от сънародниците си да управлява Русия до 2024 г.