„Апокалипсис, една морга за кучета, ужасно, просто ужасно“ – така ветеринарният лекар д-р Стефан Ковачев описа видяното в двора в Перник, където вчера бяха намерени 14 умрели кучета от породата средноазиатска овчарка (алабай).

Снимка: bTV

Проверката в имота е направена след анонимен сигнал на телефон 112. Тя е установила, че кучетата са държани вързани на синджири и за тях не са полагани никакви грижи. Според ветеринарните лекари животните са умрели от глад и жажда.

Снимка: bTV

Целият двор беше осеян с кости, така че никой не знае колко са умрелите животни, разказа доброволецът Аделина Александрова.

Снимка: bTV

Когато отидохме, смрадта по цялата улица беше ужасна, просто беше неописуем ужас. Нас, доброволците, не ни пуснаха, така че няколко часа стояхме на улицата и можехме само да наблюдаваме как се намират и изнасят труповете, разказа тя.

Собственикът е бил в имота и е арестуван на място. Той не дал обяснения.

Снимка: bTV

Това са изключително силни кучета, които вероятно ги ползват за бой или за охрана на нещо, което е било незаконно, нямам идея, това полицията ще каже тепърва, води се следствие, каза д-р Ковачев.

Според него обаче не е възможно съседите да не са знаели какво става – това са били 20 кучета в двор от няма 500 кв. м, посочи той.

Снимка: bTV

Пет животни са спасени. В момента те се намират в кастрационния център в града. Предстои им възстановителен период, след което ще им се търсят осиновители.

За едно от тях д-р Ковачев разказа, че се наложило да го изнесат на ръце. То е с тежка кахексия, без признаци на всякаква виталност и момента тежи около 1/3 от нормалното.

Снимка: bTV

Вижте повече във видеото: