Детето на семейство от малкото родопско село Първица живее втори живот благодарение на трансплантация на черен дроб.

Снимка: btvnovinite.bg

 
Алейна е на 10 години . Единствено и дълго чакано дете на семейство Бекир, което обича да пее, рисува, а от скоро свири и на цигулка.

Още при раждането обаче, майка ѝ, която е здравен работник  разбира, че трябва да се бори за живота на детето си.

„Аз като медицинска сестра забелязах, че в моето дете има нещо нереално. Кожата и беше зелена и ние тръгнахме по доктори, от болница по болница, от изследване на изследване – ехографи, скенери. Беше ѝ поставена диагнозата атрезия на жлъчни пътища – такива деца живеели до година и два месеца. Без трансплантация не оцелявали”, каза майката Неврие Бекир.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради хронични заболявания, майката не може да  стане донор. Бащата – също. И още на два  месеца,  Айлина вече е включена в списъка за трансплантация на черен дроб.

„Много тежки времена бяха, бяхме, да отчаяни, защото, ако не намерехме донор, щеше да се случи най-лошото.

Снимка: btvnovinite.bg

Донор на детето става вуйчото. „Имаше съвместимост, същата кръвна група. На 17 декември 2010 г. те вече бяха в операционната. И след 12-13 часа чакане, те бяха живи и здрави, благодарение на нашия професор Спасов. Само едно мога да кажа за проф. Спасов – да е жив и здрав и да спасява животи, защото има златни ръце”, сподели майката.

Днес   момичето, което вече е в трети клас живее пълноценен живот и мечтае един ден да открие лек за всяка болест. А за семейство Бекир, които разбират цената на живота по трудния начин, донорството се превръща в лична кауза.

Снимка: btvnovinite.bg

И макар да е първият от село Първица, който скоро ще има карта за донорство, Али се надява хората от Родопите да го чуят и последват.