Този брой на рубриката „Чети етикета” е посветен на донорството – избор, който е свързан с човешкия живот, с избира да дадем шанс за друг.

Снимка: btvnovinite.bg

Статистиката показва, че намалява броят на българите, които са съгласни да станат донори на органи при евентуален инцидент или злополука с фатален край. 

Снимка: btvnovinite.bg

У нас за една година са извършени 44 трансплантации, чакащите обаче надхвърлят 1150.

Едва 35% декларират такова съгласие, показва социологическо проучване, направено за кампанията „Да! За живот!”.

Снимка: btvnovinite.bg


Близо 60% посочват, че основната причина за отказ е страхът от злоупотреби, породен от недоверието към медицинските екипи, че при евентуален инцидент няма да бъдат положени достатъчно усилия съответният човек да бъде спасен.

Почти 60 на сто никога не са се сблъсквали с информация за донорството и трансплантациите. Едва 12% са обсъждали тази тема със свои близки.

Снимка: btvnovinite.bg

Началникът на клиниката по нефрология и трансплантации в „Александровска” болница проф. д-р Емил Паскалев поясни, че донорството се разрешава само от роднина и то в определени ситуации, защото кръвната връзка юридически не е основание.

Затова от Министерството на здравеопазването се присъединиха към кампанията „Да! За живот!”. Нейната цел е чрез персонална карта всеки да заяви сам желание, че иска да стане донор, ако загуби живота си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Кампанията цели да предизвиква обществен дебат по темата и насочи вниманието на хората, че трябва да разговарят със своите близки за това дали желаят да бъдат донори. Картата няма юридическа стойност”, каза д-р Евелина Цветкова – директор „Управление и координация на трансплантацията и асистираната  репродукция” в ИА „Медицински надзор”.

Картите ще се раздават във всички областни градове с помощта на доброволци от БЧК. Също така документът може да се разпечати от сайта на кампанията. В момента пациентите декларират изрично несъгласие за донорство – съгласие по презумпция, според законодателството.

Д-р Паскалев беше категоричен, че няма как да се извърши злоупотреба, защото има ясно разписани правила за донорството.

„България е на едно от последните места в Европа по отношение на донорството. По света обаче чакащите са много повече”, каза д-р Цветкова, а според д-р Паскалев чакащите у нас са много повече, но не са се регистрирали като такива.