Над 100 семейства във Варна живеят от години в квартал, в който жилищата нямат адреси. По този начин местните не могат да се възползват от базови услуги, като това да повикат Бърза помощ, такси или полиция.

За „Тази сутрин” жителите на зона „Пчелар” в морската столица обясниха, че са подавали сигнали до общината, но проблемът остава нерешен вече повече от десетилетие. По думите им не получават съдействие от институциите или общината.

Снимка: btvnovinite.bg

Варненци заявиха, че заради липсата на имена и номера на улиците в района се налага да използват собствените си автомобили, за да стигнат до най-близкия булевард и да упътят идващите пожарни екипи, линейки или куриерски доставки.

Освен това, за да получават официална кореспонденция и битови сметки, местните използват техни стари адреси или такива на роднини. Също така посочват бивши местопребивавания на лични документи. Някои от потърпевшите подчертаха, че този проблем съществува от 15 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Жителите на „Пчелар” обясниха, че няма урегулирана пътна маркировка, която да позволява безопасното влизане по безименните улици и често се налага да направят нарушение на пътя. А заради окаяното състояние на една от улиците в зоната, местните събират пари и с тях асфалтират улицата.

От Община Варна обясниха, че в зона „Пчелар” има действаща улична регулация, но за да получат адреси с номер и име на улицата, гражданите ще трябва да изчакат улична регулация на целия жилищен район.

Процедурата може да отнеме повече от година.

Вижте още във видеото!