Жители на созополското село Атия започват петиция с искане за референдум относно изграждането на депо за опасни отпадъци до къщите им.

Снимка: bTV

По думите им преди повече от 10 години, когато е започнало изграждането на депото за строителни отпадъци, то не е било подложена на широко обществено обсъждане, а повечето хора разбират какво ще се случва в селото в началото на това лято.

Има одобрена оценка за въздействие върху околната среда преди 10 години, но не е започнало да функционира. В една част от него е започнало изграждането на площадка за опасни отпадъци. Такива пробни центрове се изграждат в пет общини у нас, другите четири са в Североизточна България.

Директорът на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова беше категорична, че това никога няма да бъде депо за опасни отпадъци. Това е площадка за временно съхранение:

Снимка: bTV

„Всички общини до 2020 г. трябва да имат такива изградени центрове, за да могат да изпълнят целите по закона за управление на отпадъците. Когато те събират тези отпадъци от бита, това са лекарства, батерии, телевизори, компютри. След това се предават на фирми, които ги обработват, третират или оползотворяват”, обясни тя.

Вижте още във видеото. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!