Жители на столичния квартал "Овча купел" излизат на протест. Инициативен комитет иска спиране на строеж на жилищни сгради. По думите на хората строителят е изсякъл неправомерно десетки дървета.

Снимка: bTV

Зрители на bTV изпратиха и снимки, на които се вижда как е изглеждало пространството преди и след започването на строежа.

Снимка: bTV

През 2018 г. е сменен общият устройствен план, с което е позволено да се направи жилищна сграда.

Снимка: bTV

„Разбрахме, че ще се строи в почивните дни между Великден и Гергьовден, когато една сутрин в 7 ч. дойдоха машините и се събудихме от шума. Беше изрязано всичко, тук има и защитени видове – акации, явори, ясени, дървета на 30-40 г.“, разказа Аглика Виденова, която е подала сигнала.

Снимка: bTV

Жители на квартала разказват, че мястото е трябвало да бъде парк.

„Дърветата са изсечени неправомерно, нямаше подадено заявление в район „Овча купел“, за да се издаде разрешително да се започне строителство, да се огради, да се сложат табели“, добави Виденова.

Снимка: bTV

Според арх. Елена Станимирова, ст. експерт в Отдел „Устройство на територията, кадастър, регулация и контрол по строителството“, строежът има разрешително.

„Съгласно документите, с които се запознах, през 2019 г. има представена декларация за липса на растителност, изготвена от ландшафтен архитект, в която е вписано, че няма дървета с историческо значение и защитени видове“, допълни тя.

Снимка: bTV

"Според документите всичко е законно", категоричен е зам.-кметът на район "Овча купел" Дарина Лучанска.

По случая е подаден сигнал към прокуратурата.