Жители на „Цветния квартал“ във Варна излязоха на протест. Вече близо 10 г. те се борят да не бъде застроено едно от последните останали свободни пространства в района.

„Цветният квартал“ в морската ни столица е цветен единствено по имената на улиците си, кръстени на цветя. Бурно строителство през последните 25 г. е довело до презастрояване в района.  

Снимка: btvnovinite.bgЕдно от последните незастроени пространства в квартала се намира на ул. „Роза“. Заключено между няколко кооперации, то е частна собственост от 1995 г. – след реституция. Хората в района обаче твърдят, че има нарушения.

„Община Варна е съсобственик от 1995 г., но то се връща в идеална съсобственост с решение на Варненския окръжен съд. През 1997 г. частниците, които им се възвръща от реституцията, правят нотариален акт с невярно съдържание. Именно, правят го в реална съсобственост", каза Валентина Желева от инициативен комитет „Роза“.

Снимка: btvnovinite.bg

От доста години живущите в района се борят мястото да бъде превърнато в зелена площ или детска площадка, а не да се застроява.

Местните са изпратили десетки писма до кмета на Варна Иван Портних с предложенията си, но все още не са получили отговор. 

Снимка: btvnovinite.bg

Последната заповед на главния архитект на Варна Виктор Бузев, с която е разрешено изграждането на Подробен устройствен план за застрояване на мястото, е окончателно отменена от съда след жалба на хората в края на миналата година. Това обаче не защитава района от застрояване.

„В момента действащи за тази територия са плановете от 1994 г. и от 2001 г., които за тези имоти предвиждат застрояване, по които собствениците могат да започнат да строят, ако желаят“, обясни Виктор Бузев. 

Снимка: btvnovinite.bg

Хората са категорични, че въпреки всичко, няма да спрат да се борят.

Собствениците на парцела не бяха открити за коментар.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!