Скандалът с евтините апартаменти за властта нанесе достатъчно и сериозни репутационни щети на ГЕРБ и на отделни негови представители във властта. Това каза в „Тази сутрин” по bTV Геновева Петрова от „Алфа рисърч”.

По думите ѝ влиянието на скандала се оценява в три посоки. Едната е като непосредствена реакция на хората на скандала, втората е като влияние върху оценката за работата на институциите и на отделни представители от тях и третата е влиянието върху електоралните нагласи.

66% от участниците в проучването на „Алфа рисърч” смятат, че в случая със скандала с апартаментите на властта става дума за злоупотреба с влияние, а едва 10% смятат, че няма нищо нередно.

Едва 12,8% смятат, че ГЕРБ води по-принципна борба с корупцията, съвсем близък е делът на хората, които смятат, че това прави пък БСП, каза още Геновева Петрова.

Проучването сочи, че около 57% от хората, смятат, че никоя от основните партии не води принципна борба с корупцията.

Доверието към правителството ерозира постепенно –  от 17% през декември 2018 г. до 13% през март 2019 г. По думите на Петрова това може би се дължи не само заради скандала от последната седмица, но и поради поредицата други събития, които съпътстваха политическия живот.

Според изследването на „Алфа рисърч” за момента ГЕРБ губят част от периферията на хората, които биха гласували за тях при предстоящия вот, а БСП от своя страна не привличат нови симпатизанти, но мобилизират собствените си привърженици, отбеляза Геновева Петрова.

Ако тази тенденция към силно сближени позиции на водещите партии се запази, както и тенденцията да имаме листи, които пък са близо до прага за излъчване на евродепутати също се запази, тогава много основна роля в изхода на изборите ще имат водачите на листите. От тези, които успеят да добавят вот към партийната листа, ще зависи и кои ще успеят да спечелят, смята тя.