За една седмица семейство от Димитровград преживя едновременно най-лошия и най-радостния момент. Жена с COVID-19 роди напълно здраво момиченце и му даде името Жулиета.

Името е избрано от бащата на детето. 40-годишният мъж обаче не доживява да чуе плача на дъщеря му, след като миналата седмица губи битката с вируса. Той е бил без придружаващи заболявания. Постъпва в болницата в Хасково в тежко състояние и около седмица по-късно животът му угасва.

31-годишната майка на бебето обаче е безсимптомна и в момента няма нужда от лечение. Това ѝ е първо раждане.

При постъпването си в болница позитивната родилка е отделена още на входа. Поема я дежурният екип, а раждането се извършва в предварително подготвен сектор, разказа в ефира на „Тази сутрин“ директорът на болницата в Хасково – д-р Георги Гелов.

„Майката е в добро общо състояние. Няма симптоматика, характерна за COVID-19. Афибрилна е, няма температура, няма кашлица. В момента следродовият период протича абсолютно нормално“, коментира той.

Бебето се появява на бял свят с тегло от 4,4 кг. Въпреки че е здраво, то ще бъде изписано без задължителните ваксини при раждането.

С майката ще бъдат прибрани у дома с линейка, а няколко дни след това ще му бъде направен втори PCR тест. Ако той е отрицателен, ще му се поставят задължителните ваксини.

От 50 легла в хасковската болница за пациенти с коронавирус са заети 47. Очаква се да разкрият 15 допълнителни.

Новите случаи в областта са 32, а общо от началото на пандемията – 566. Поради тези показатели Област Хасково вече попада в т. нар. „оранжева зона“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!