Две жени с коронавирус родиха здрави бебета в УМБАЛ-Стара Загора.

"Още след раждането децата са изолирани в клиниката по неонатология. Едната майка вече е изписана и се е прибрала вкъщи след негативен тест за коронавирус. Надяваме се всеки момент това да стане и с втората майка", каза доц. Николай Лазаров.

Майките са постъпили с коронавирус при идване за раждането. И двете са били с висока температура и това усъмнява лекарите. Правят им PCR тест, въпреки че и двете са с отрицателни резултати от бързи тестове преди това.

"Досега няма доказано предаване на вируса от майка на дете, но това не означава, че детето не може да се зарази след това", допълни доцент Лазаров.

Яница Йорданова е една от майките, родили с коронавирус. „Бебчо се казва Виктор. Името не е избрано случайно. Означава победител, защото от ден първи на този свят, мисля че си дойде точно по този начин“, споделя тя.

Яница чака да види отрицателен резултат от теста си, за да може да види бебето си. „Очаквам с нетърпение да се гушкаме вкъщи заедно.“

Двете майки са родили в специално отделена ковид зала, която отговаря на противоепидемичните условия за отделен вход, отделен изход, така че персоналът да влезе абсолютно подготвен при тези жени, за да извърши раждането – това разказва доц. Георги Минков, зам.-директор по лечебната част.

Повече за случаите вижте в Ladyzone.bg: