Пианистка, спечелила битката с рака, подари личното си пиано на столичната онкология. Целта й е тишината в болничния коридор да бъде нарушена от музика, която лекува.

Преподавателката по пиано Златка Ангелова минава през най-тежката битка – тази с рака. Тя прекарва дълги дни в столичната онкология, където претърпява 8 химиотерапии.

Онова, което й липсвало през цялото време, е музиката. Затова си обещава, че когато оздравее, ще направи така, че в болницата да звучи музика.

Снимка: btvnovinite.bg

Златка вече е здрава, а в болницата вече не е тихо. Тя ясно си спомня чакането в болницата - помрачените лица, загубената надежда и тишината.

Днес Златка не влиза като пациент, а като човек, който дарява надежда. През лятото на миналата година тя и семейството й решават да подарят пиано на болницата.

Д-р Стефан Константинов не се замисля и приема подаръка, защото вижда смисъл.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изкуството не е нещото, което ще излекува хората, но ще допълни с някаква нотка позитивизъм тежките състояния на нашите пациенти. Изкуството е тази малка доза магия, от която всеки се нуждае“, казва д-р Стефан Константинов, директор на УСБАЛ по онкология.

И резултатът е налице - по-ведри лица, благодарни очи и музика, която лекува. На лекарите пък музиката дава надежда.

„Винаги се връщам там с много светли мисли, защото в това лечебно заведение направиха така, че чудото се случи. Действително тишината беше нещо, което ме порази, когато отидох за първи път“, разказа Златка Ангелова.

Когато имат възможност тя и съпругът й отиват и свирят на пиано за пациентите и близките им.