Зелената зона в София се разширява с нови 1000 платени места от 4 януари. Промяната ще засегне районите „Слатина“ - кв.„Яворов“ и „Триадица“ - кв. „Иван Вазов“.

Коли по зелените площи и неправилно паркиране - обичайна гледка за "Яворов". За част от хората единственото спасение е зелената зона, за други това не е  решението. 

Вече е решено - промяната ще засегне кварталите "Иван Вазов" и части от "Яворов". Очертани са 1500 платени места за паркиране. 

Румяна Милова от Центъра за градска мобилност обясни за bTV, че решението е на Общинския съвет след обсъждане с гражданите и внесени доклади с предложения от районните кметове. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Синята зона остава в същия обхват, въпреки че имаше желание за разширение", обясни тя. 

Валидно е обаче ново работно време за всички зони за почасово паркиране. Безплатно остава само в неделя.

„Досега в събота работеше само синята зона от 8:30 ч. до 18 ч., а след 4 януари вече ще работи и зелената зона в събота с работно време от 10 ч. до 18 ч.“, обясни Румяна Милова. 

Снимка: btvnovinite.bg

Голяма част от домуващите в новите зони за платено паркиране вече са си купили винетки, посочи тя. По думите й не се налага да има гратисен период за глобите при неправилно паркиране. Жителите на двата квартала могат закупят винетни стикери и онлайн без да се редят на опашки.

Миграция на безплатно паркиращи в съседните квартали също е очаквано от Центъра за градска мобилност. Маркировка и колчета засега няма да се слагат.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!