"Голямото божие възкресение в човешкия живот има много измерения. Може би възкръсването на едно приятелство е нашето спасение, може би една среща, един кръстопът, който ще ни поведе в красива посока. От нас зависи как ще изберем тази посока", каза в предаването "Тази сутрин" писателката Здравка Евтимова.

"Миналото да бъде едно поле, на което днес да засеем семената на бъдещето", призова писателката. Поглеждайки назад да виждаме и силните моменти, енергията и мощта, но да виждаме и пропастите, за да се научим да не се боим от тях, добави тя.

"Не можем да избегнем силата на думите. Една истина, колкото и болезнена да е тя, може да бъде изречена от зложелател по такъв начин, че да ни хвърли в тинята. Но ако е изречена от човек, който ще каже тази истина, за да ни отдалечи от тинята? Думата е пътека и към тинята, и към простора над нея", смята писателката. Според нея вярата е била необходимост през всички времена и една от огромните опори в нашия живот. 

През 2020 г. на Здравка Евтимова е присъдена Националната награда "Христо Г. Данов" - 2020, за цялостен принос в националната култура. Статистиката за нейните публикации е поразителна: 11 сборници с разкази и 10 романа са издадени в САЩ, Китай, Великобритания, Канада, Израел, Гърция, Македония, Нидерландия, Италия, Сърбия. Общо в 32 държави са се появили нейни творби.  Членува в Съюза на българските писатели и е председател на Българския П. Е. Н.-център. Разказите и са част от учебната програма на Дания и САЩ.