Ресторантьорският и хотелиерският бизнес в Съединените щати са сред най-бързо развиващите се, сочи проучване на престижното издание "Уолстрийт Джърнъл". Именно този сектор беше и сред най-засегнатите в последните години заради пандемията от коронавирус.
Какви са причините за положителната тенденция?
Заведенията са пълни дори в късните часове на деня. След пандемията от COVID-19 хората имат нужда да се срещат и отново да общуват повече от всякога.
Според "Уолстрийт Джърнъл" в момента хотелите, ресторантите и баровете, които бяха силно засегнати от пандемията и които се наложи да направят огромни съкращения на персонала и дори да затворят врати, в момента са сред най-бързо развиващите се работодатели в Съединените щати.
В сектора има свободни позиции и активно се търсят служители. Според данни от бюрото по труда само за януари ресторантьорският и хотелиерският сектор е наел над 128 000 души, за разлика от сектора на технологиите, който забавя растежа си през последните месеци, отбелязват от изданието.
За последните месеци редица от водещите технологични компании са съкратили част от персонала си - сред тях "Амазон", които са съкратили над 18 000 души, както и "Майкрософт", които са съкратили 10 000 души.
От изданието отбелязват още, че заради развиващата се ресторантьорска и хотелиерска индустрия в САЩ безработицата е спаднала до 3,4%, което е най-ниското ѝ ниво за последните 53 години.
Според последна статистика градовете, в които се получават най-добрите бакшиши в ресторантьорския сектор, не са Ню Йорк и Лос Анджелис, а Кливланд, Денвър и Солт Лейк Сити. В Кливланд средно бакшишът надхвърлят 20% от сметката.