В края на май bTV показа унищожената от ръждивата борова оса гора в Благоевградско. Заради пандемията тази година не се проведе обичайното пръскане срещу вредители.  

Местните хора бяха притеснени, че иглолистната растителност може да бъде унищожена напълно. Пръскането закъсня заради извънредното положение. Съсипани бяха горите не само около Благоевград, а и над съседните населени места. Има дървета, които са напълно изсъхнали.

Снимка: btvnovinite.bg

Както всяка година, пръскането трябваше да стане през април с помощта на хеликоптери, но не се намери изпълнител. Според еколози пръскането не е проведено умишлено, за да се използва дървесината от изсъхналите дървета.

Снимка: btvnovinite.bg

На свой ред горски експерти твърдят, че след като тази година има толкова масова популация от вредители, догодина тя ще е минимална, а най-късно до есента боровите гори ще се възстановят.

В момента боровата гора е абсолютно зелена и на повечето места тя се е възстановила, провери екип на bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

„Иглите изсъхват и опадват, но самото дърво е живо, така че нищо фатално не се е случило за гората. Просто спестихме едни 200 000 лв., които трябваше да направим като закъсняло пръскане“, обясни инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие.

През месеците август и септември се прави обследване на гората. На всеки 30 декара се взимат по две пробни площадки от един квадратен метър и се преброява колко какавиди на ръждивата борова оса има. По броя на женските и мъжките се преценява дали ще е силно или слабо нападението. Следващата пролет ще бъде извършено превантивно пръскане.