Хиляди излязоха вчера на протест пред сградата на Народното събрание в София срещу зеления сертификат. Стигна се и до сблъсъци.

„На мен ми направи впечатление, че спазването на каквито и да било мерки, като носене на маски и спазването на дистанция, тотално липсваше. От епидемиологична гледна точка ние очакваме в рамките на следващите дни една част от тези хора да са с положителни тестове за коронавирус“, коментира д-р Трифон Вълков, инфекционист в Германия.

Той напомни, че във Федералната република хората нямат достъп до обществени места без зелен сертификат. Човек не може дори да се качи във влак без този документ, уточни д-р Вълков.

„С оглед на това, че не повишаваме драстично броя на ваксинираните явно зеленият сертификат не работи достатъчно добре. Според нас не беше въведен, както трябва. Не бяха спазени нашите условия, при които ние се съгласихме да се въведе – да е за всички, не само за нашия бранш. Той беше въведен дискриминационно – за нас и за още няколко бранша“, смета Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България.

По думите на Коларов в други държави има адекватни компенсации за бизнеса, който страда от ограниченията. Той предупреди, че собствениците на заведения са в стачна готовност.

По думите на социалния антрополог доц. Валери Личев българинът открай време не вярва на институциите.

„В някакъв по-широк план можем да кажем, че недоверието в институционалните ограничения са свързани с неуважението на българите към правилата“, коментира доц. Личев.

Гледайте целия разговор във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!