Мемориален паметник в село Клепач край град Прилеп в Северна Македония е бил подменен, а имената, изписани на каменната плоча - променени. За това информираха от Фондация "Македония".

Селото остава в историята с факта, че там през 1904 г. загива войводата Велко Скочивирчето - Скочивирски заедно с цялата си дружина.

"Това е подмяна на историята. Това не е вандализъм, това е един вид възродителен процес, унищожаване на културно-историческо наследство на българската нация", заяви Виктор Стоянов от Фондация "Македония" в "Тази сутрин".

Подмяната на монумента е установена от северномакедонска медия, която е информирала фондацията за случая.

"Старата плоча е от 1915 г., тя е паметник на българската култура и е изградена от местни жители за спомен на загиналите 9 българи в бой с турска официална армия за свободата на българите в Македония. На нея пише имената на загиналите българи и че те са загинали за присъединяването на Македония към България. Новата плоча е на съвременна македонска норма, на нея пише, че те са загинали за "слободата на Македония", сменени са и фамилните им имена", обясни Стоянов.

Гробът и монументът, който тежи около 2 тона, се намират в двора на църквата на селото, като към момента не е ясно какво се е случило с оригиналната плоча. Предполага се, че подмяната е станала в рамките на последната година.

"Сигнализирахме Министерството на външните работи, ще входираме официално писмо там и очакваме реакция, както и от Европейската комисия и всички демократични институции в ЕС за подобно посегателство. Щом властите и системата в Северна Македония допускат подобно отношение към паметници на българската култура, какво остава за живите българи там", каза още Стоянов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!