Европейската комисия се надява на положително решение на спора между София и Скопие преди края на годината и дори през октомври. Това заяви говорител на ЕК след пресконференция на председателя Урсула фон дер Лайен при днешното й посещение в Албания.

"Силно сме убедени, че проблемите не трябва допълнително да забавят началото на преговорите, ще направим всичко да започнат преди края на годината", заяви той.

Той призовава България и Република Северна Македония да положат усилия, за да решат откритите общи въпроси. "Това не трябва да бъде за сметка на процеса на разширяване", допълни говорителят, цитиран от БТА. В отговор на въпрос той уточни, че не може да се очаква решение за начало на преговорите със Скопие и Тирана, ако в ЕС няма единодушие.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази в Туитър задоволство, че започва балканската си обиколка от Албания. След среща с премиера Еди Рама тя подчерта, че посланието й е ясно и то е, че "бъдещето на Албания е в ЕС".

"Бъдещето на Албания е в ЕС и Европейската комисия силно се придържа към този избор. Албания постигна успех с добрия си напредък в реформите в правосъдието. Сега ЕС трябва да направи същото", каза тя.