От понеделник учениците в област Благоевград преминават на онлайн обучение за една седмица. Това решение взе в сряда областния щаб.

Отново от понеделник е в сила и вечерен час за подрастващите – 20 ч.

Благоевград бележи рекордно висока заболеваемост от над 2200 на 100 хил. души население. Карантинираните паралелки вече са над 200, а броят на заразените учители и ученици расте с всеки изминал час.

В Трето основно училище "Димитър Талев" карантинираните паралелки са девет, а седем преподаватели отсъстват, затова ръководството е за онлайн уроците.

„Нищо ново под слънцето, но добър вариант според мене и по-добрия вариант е това, което ще предложи министъра на образованието на отрасловия съвет в петък, тази продължителна ваканция от 8-9 календарни дни, надяваме се, след което пикът на вирусната вълна да се успокои“, казва Васил Чолаков, зам.-директор на Трето ОУ "Димитър Талев" – Благоевград.

„Трябва да знаете, че ни беше много трудно да приемем отново да поемем тази тежест на ограниченията и мерките, учениците и училищата като цяло да са в основата на тези ограничения“, коментира Методи Попов от РУО – Благоевград.

Завишаване на заболеваемостта  се наблюдава и в детските градини и ясли в областта.

„В Благоевградска област заболеваемостта е изключително висока. Проблем са педиатричните легла в болниците – в Петрич и в Разлог няма свободни легла. Дори и да се увеличи броят на леглата, няма специалисти, които да лекуват“, обясни Д-р Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград.

Тя напомни, че при варианта „Омикрон“ заболеваемостта при децата е по-висока. Завишаване на заболеваемостта  се наблюдава и в детските градини и ясли в областта.

Гледайте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!