Роми излязоха на протест пред Министерския съвет, настоявайки за оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов в понеделник. Те обвиниха вицепремиера в расизъм и фашизъм. Причина за протеста бяха изказванията му по повод ситуацията във Войводиново. След тях ромският активист Лиляна Ковачева подаде жалба в Комисията за защита от дискриминацията срещу него. Тя е и един от организаторите на протеста.

„Организирах го лично аз като гражданин и зад него не стоят организации или политически партии”, коментира в „Тази сутрин” Ковачева.

По думите й извинение от страна на Красимир Каракачанов не изключва това той да подаде оставка.

„Когато обидиш някого, трябва да му се извиниш. Той трябва да подаде оставка, защото подстрекава етническо напрежение и нарушава законите на България”, заяви Лиляна Ковачева.

„За мен има значение, че Каракачанов ни нарече нагли. Той хвърля обвинения срещу цялата общност и подадохме жалба заради това. Законите са нарушават на най-високо ниво от политиците”, каза още тя.

Според Лиляна Ковачева вицепремиерът подстрекава и размахва етническа карта в ситуация на предизборна кампания.

По думите на зам.-председателя на ВМРО доц. Милен Михов България е „обрасла от неправителствени организации”, които изпълняват политически и по-често лично корпоративни интереси и работят не в полза на обществото, а за частни интереси.

„Очевидно е, че Комисията за защита от дискриминацията има връзки с неправителствени организации, които сякаш са скачени съдове и оправдават своето съществуване”, заяви Михов.