Недоволство на родители в Добрич. Причината е заповед на кмета, с която от следващата година предучилищни групи ще има само в детските градини на града. Към момента в осем училища в града има такива подготвителни групи.

Започната е подписка от недоволни от решението родители. В нея вече са се подписали над 400 души.

„Моето дете е на пет години и половина и е в предучилищна група в училище. То има вербални проблеми, остава още година да е в предучилищна група. В момента е придобило навици в училище и сега трябва да го върна в детска градина, където да придобие навици на детска градина и след още една година трябва отново да придобие навици на училище. Отнема се свободното право на избор на родителя, защото всяко дете е с различни потребности и единственото родителите знаят най-добре какви са те“, заяви Росица Монева.

"Тенденцията показва, че към момента през тази учебна година в предучилищните групи в училищата има 152 деца срещу 2200 в детските градини. 88 от тях трябва да постъпят в клас, остават 66 деца, а в детските градини в предучилищните групи децата, които трябва да постъпят в първи клас, са 560“, обясни зам.-кметът на Добрич д-р Емилия Баева.

"Правото на избор според Закона за предучилищно образование дава право на родителите да изберат формата – целодневна, полудневна, почасова и самостоятелна. Грижата на общината и държавата е да осигури условията, подходящата материална база и да определи в коя институция ще бъдат децата в яслена възраст, в предучилищна възраст и от коя възраст в училище“, каза още Баева.

Родителите са изпратили жалба до институциите и омбудсмана на България.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!