Напрежение заради неприетите деца в детските градини. Каква е причината за недостигът на места – дали се раждат повече деца в София, или може би хиляди деца от провинцията „нападат“ града? Проблемът е парадоксален на фона на демографската криза.

Снимка: btvnovinite.bg

През последните години се запазва устойчивата тенденция, че в София се раждат около 13 000 деца на година, а смъртността се увеличава. Тя е около 15 000 души, а през 2021 г. в столицата са починали над 17 700 души. През последните 30 г. има отрицателен естествен прираст, с изключение на 2009 г.

Ако София трябва да запази населението си, което е в момента, на година трябва да се раждат по 20 000 деца.

Снимка: btvnovinite.bg

Другото обяснение за недостига на места в детските градини е положението с миграцията към и от София. Родителите на всички деца, които участват в класирането, са регистрирани в София. През 2020 г. има и 15 000 души, които са се изселили от столицата.

Снимка: btvnovinite.bg

От това следва, че натискът не би трябвало да е толкова голям. На фона на строителството на детски градини от 2018 г. местата в тях намаляват. Причината е нов критерий за броя на децата в групите, който е по-малък.

Вече има и субсидия от около 300 лв. за родители, чиито деца са в частни детски градини, на са се записали в системата за прием в общинските.

Снимка: btvnovinite.bg

През тази година кандидатите за детски градини са били 22 445. От тях 2285 вече са приети, но кандидатстват за места, които вероятно са по-удобни за тях. От общия брой деца 1000 са родени извън София.

Снимка: btvnovinite.bg

Липсата на места в детските градини най-много засяга районите „Лозенец“, „Триадица“ и „Витоша“.

Снимка: btvnovinite.bg

В един от най-големите квартали на София – „Люлин“, недостиг на детски градини няма. В на 95 ДГ „Омайниче“ има 46 места, в яслени групи и 170 в градинките групи.

„От тези 170 места към момента за второ класиране имаме пет свободни за родените през 2020 г. и общо седем за родени през 2018 г. и 2017 г. Тази година се наблюдава тенденцията за децата от първа до четвърта предучилищна група да има свободни места“, обясни директорът на детското заведение Мая Гергова.

По-малко са децата, чиито район е 95 ДГ „Омайниче“ тази година, в сравнение с миналата. Такава е ситуацията в целия район "Люлин", включващ най-големия жилищен комплекс в София и в България.

Снимка: btvnovinite.bg

При 5 и 6-годишните там няма никакъв недостиг. При 4-годишните има около 20 неприети деца, но при последното поколение на 3-годишните има 40 свободни места. В „Люлин“ няма недостиг, а вече излишък на места в детските градини. В квартала се строят и три нови детски заведения.

Докато шансът с влизането в детска градина в районите „Лозенец“, „Триадица“ и „Витоша“ е равен на шанса да спечелиш джакпот, в „Люлин“, а още повече в северните квартали вече има градини, които не успяват да запълнят бройката си.

Данните показват, че има над 3000 свободни места в детските градини в София след първото класиране тази година, но над 10 000 деца не са приети, защото кандидатстват в други квартали. Така остава въпросът дали новите детски заведения се строят там, където има нужда от тях.