Строителството на детски градини в София не може да реши проблема с местата, смята новият зам.-кмет по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" на София Мирослав Боршош. Според него са необходими промени в наредбите. Вчера заради липса на места в градини отново имаше протест на родители.

"Извън детските градини са близо 14 000 деца, защото има около 3500 деца, които са в частни детски градини и ясли. Те също не са получили своите места", коментира Боршош.

Според него, когато предлагаш едни и същи решения, не може да искаш различен резултат.

„Предишното правителство определи помощ от 291 лв. за всеки, който не е влезнал в градина. Наредбата, която казва кой ги получава, е много тежка. Първата ни работа тези пари е наистина да стигнат до родителите“, обясни Боршош.

По думите му общината трябва да отдели не по-малко от 35 млн. лв.

„Представете си, че живеете в "Младост" и там няма място за вашето дете. Според тази наредба мястото, което ще ви предложим, е Панчарево. Когато не го приемете, оставате без тези средства. Наредбата трябва да се промени тотално и много сериозен разговор с политическите сили“, категоричен е той.

Той заяви, че ще премахнат много от досегашните критерии за получаване на помощта.

Мирослав Боршош допълни, че много би искал той и екипът му да формират пакет от 650 лв. месечно тази година и той да стигне до родителите на всяко дете, което не е в общинска детска градина и ясла и на тези, които са в частна детска градина и ясла.

Той бе попитан за делото за НДК и обвиненията в изразходване на милиони.

"Атаката срещу мен бе от един некадърен политик, говоря за Лиляна Павлова. Тя искаше в рамките на седмица да се раздадат едни пари на строители и да приемем ремонт, за който аз и екипът ми имахме големи съмнения и бях уволнен от нея", каза Боршош.