Отново протест пред Столичната община заради недостига на места в детските градини. След първо класиране извън общинските градини в София останаха 10 хил. деца.

Родителите поискаха оставката на Йорданка Фандъкова. Настояват и за компенсации и то без ограничение във възрастта на децата, както и за бързо довършване на проектите за строителство.

Снимка: Николета Хаджийска

Протестиращите затвориха движението по ул. „Московска“, където се намира сградата на общината.

Общински съветници слязоха при родителите, но бяха посрещнати с викове „оставка“.

„Просто не разбирам къде отиват парите от данъците, които аз и съпругът ми плащаме, и съответно защо този проблем вече толкова години се случва и никой не прави нищо по въпроса“, коментира майка, дошла, за да подкрепи протеста.

Снимка: Николета Хаджийска

По-рано днес столичният кмет Йорданка Фандъкова отново подчерта, че в момента се строят 16 нови сгради, като лично тя ще инспектира без предупреждение този процес.

Обсъжда се с предприемачи възможността детски градини да се помещават на партерни етажи в нови сгради.

Снимка: Николета Хаджийска

„Разбирам отлично недоволството, това кара семействата да имат други планове. (...) През 2007 г. детските градини и ясли на София се посещаваха от около 34 хил. деца. Днес те са около 44 хил., но това не е достатъчно. Затова говорим и за ускорено строителство и за други възможности, включително и за промяна в начина на компенсация от страна на държавата за родителите, чиито деца не са приети“, заяви Фандъкова.

В момента компенсации се отпускат за деца над 3-годишна възраст. Родители на деца, които не са приети в държавна детска градина и са записани в частна, ще могат да се възползват от средствата, ако общината не е предложила друго равностойно място. Парите ще се дават при условие, че частните детски градини, в които са записани децата, не са включени в бюджетното финансиране.

Сумата е около 300 на месец, но таксите в частни детски градини са поне 2 пъти повече.