Наскоро полицията задържа голяма група „ало” измамници в Горна Оряховица. Това се случи в резултат на продължителна работа на полиция и прокуратура и натрупване на доказателствен материал, каза в предаването „Тази сутрин” Златка Падинкова, началник сектор „Измами” в ГД „Национална полиция”.

Първите данни за задържаните измамници са от началото на 2017 г., а работата по групата продължава почти година, уточни тя. От началото на 2018 г. групата е работила и на територията на Румъния. Основната схема, по която са действали, е популярната в последно време лъжа за съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници или извършители на други престъпления.

Факт е, че по-голямата част от жертвите на телефонни измами, са хора над 70 – 75-годишна възраст и в момента, в който те получат стресиращо обаждане, действат емоционално, а не рационално, уточни Падинкова. Телефонните измами обикновено започвали на стационарен телефон, а ако жертвата има и мобилен, се прехвърлят и на него.

Тя уточни, че действията и реакцията на полицията зависят от това кога гражданите сигнализират за подобни измами. Случвало се да подадат сигнал месец след кражбата.

В един от случаите на телефонна измама, към която е съпричастна и групата от Горна Оряховица, източването на пари продължава почти година – от февруари 2017 г. до март 2018 г. Става въпрос за семейство от София, мъжът дори лично носил пари на измамниците до Велико Търново. За тази кражба в полицията разбрали, когато пострадалият почти три месеца по-късно потърсил полицая, на когото „е съдействал”.  

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!