Цената на яйцата е скочила двойно за две години. В големи търговски вериги и в малки квартални магазини в Ямбол и в Сливен цената на яйцата е между 0,44 лв. и 0,50 лв. Търговците твърдят, че надценката им е до 5 стотинки. 

През 2021 г. едно яйце е струвало 0,19 лв., година по-късно - 0,23 лв., а сега цената е около 0,40 лв.  

Между 0,45 лв. и 0,50 лв. струва едно яйце в търговската мрежа в Ямбол. С по-високата цена тепърва свикват и продавачи, и потребители. 

“Почти двойно се увеличиха от 0,25 лв., на 0,30 лв., и сега вече 0,45 лв. И ние сме изненадани, хората също негодуват, но това е. Идват скъпо яйцата, но пак се купуват, защото трябва да се яде”, казва продавачката Руска Георгиева. 

Търговците твърдят, че тяхната надценката е минимална. 

“Носи ни ги фирма, доставят ги на място, на 0,45 лв., а ние ги продаваме на 0,50 лв.", добави тя. 

“По-скоро трябва да се търси производителя, там е проблемът, защото те изнемогват - цената на тока, цената на фуражите”, смята Галя Иванова, собственик на хранителен магазин. 

Скокът в цените на яйцата шокира и потребителите. 

Йорданка Василева гледа 10 кокошки и не купува от магазина. Пресмятаме разходите на ден и изчисляваме, че макар и с малко, разлика в цените има.

От селския двор отиваме в сладкарски цех, където ползват по 400 яйца дневно. Скъпите яйца вдигнали и цените на тортите - с около 20%. За да останат на пазара, търговците работят с минимална надценка. 

“Основен продукт, без който няма как да работим и няма как да го заместим. Вдигаме цената съответно, но пазарът показва, че продажбите спадат. Българинът обича сладичко и това ни спасява”, казва Деян Бояджиев, собственик на сладкарска къща.

В магазините също отчитат спад в потреблението. 

"Общо взето няма хора. Всеки се е покрил и се стиска, доколкото може да се справи. Никоя година не е било толкова празно", казва Галя Иванова, собственик на хранителен магазин. 

Според търговци скокът в цените ще продължи, но по-плавно.