Започна разследване на  тежкия инцидент край Девня, при който камион с багер удари бетонно съоръжение, което падна и затисна кола. Две жени пострадаха и са в много тежко състояние.

Към момента движението по пътя Девня-Суворово е преустановено. Предстои щателен оглед дали бетонното предпазно съоръжение е конструктивно здраво и едва когато се установи, че няма опасност, движението по пътя ще бъде възстановено.

Пострадалите жени са настанени в УМБАЛ-Варна.

Въпросното съоръжение е собственост "Солвей соди" и е високо над 5 метра и не е обозначено със специални пътни знаци, защото те се слагат, ако подобно съоръжение е високо под 4,2 метра.

Снимка: bTV

„В рамките на днешния ден ще бъдат изискани документи по съответния ред дали превозното средство притежава съответното разрешително. Ако притежава, какви габаритни размери са вписани в него и дали превозването на товара е извършено в съответствие с изискванията на наредба 11 за извънгабаритни или тежки превозни средства“, обясни началникът на КАТ-Варна гл. инспектор Петко Камбуров.

Той допълни, че едно превозно средство, включително и товарът му, да бъде квалифицирано като извънгабаритно, то височината му трябва да бъде над 4 метра, какъвто е и конкретният случай.

„Съоръжението е пуснато в експлоатация 1974 г. и оттогава подлежи на ежегоден мониторинг от нашите екипи, постоянно се извършват необходимите ремонти в резултат на огледите. При всички огледи не сме забелязали нещо, което да изисква някакви значителни интервенции“, заяви производственият директор на „Солвей соди“ Пламен Борисов.

Кметът на Девня помоли всички шофьори да карат по-внимателно, тъй като теренът е много натоварен.

Вижте повече във видеото.