Започна разследване на тежкия инцидент край Девня, при който камион с багер удари бетонно съоръжение, което падна и затисна кола. Две жени пострадаха и са в много тежко състояние.

Инцидентът става в 9:10 ч. сутринта, когато камион, натоварен с багер, преминава под защитната конструкция. Стрелата на багера, качен на платформата, се оказва по-висока от съоръжението и следва удар.


Шофьорът на камиона отказа коментар.

След удара част от стоманено-бетонното съоръжение рухва върху автомобил, движещ се зад камиона. В него остават затиснати две жени.

Повече от два часа екипите на Гражданска защита и пожарната се опитваха да се справят, съобщи Свилен Шитов, кмет на община Девня.

Удареното съоръжение е собственост на содовия завод в Девня. Изградено е с построяването на предприятието през 70-те години. Функцията му е да пази преминаващите по пътя автомобили, тъй като отгоре върви въжена линия с вагонетки за пренос на насипни материали.

"Това е монолитна стоманено-бетонна конструкция. Проверява се всяка година. До момента при огледите не са установени някакви несъответствия“, каза Пламен Борисов, производствен директор на завода.

Започналото разследване трябва да отговори на важни въпроси с помощта на експертизи.

"Каква е била височината на състава от пътни превозни средства и превозвания товар за изясняване на вината и скоростта на превозното средство", отбеляза гл. инспектор Петко Камбуров, началник на КАТ – Варна.

От АПИ обявиха, че камионът и товара му са били с височина много над допустимата за безопасно преминаване - 4,2 м.

Иначе съоръжението е с височина под 5 метра, поради което няма изискване за наличие на специални указателни табели.