Студентка по хуманна медицина от Тракийски университет – Стара Загора работи като доброволец в новооткрития изнесен кабинет. В пункта се взимат проби за PCR тестове за коронавируса.

Кристияна Тотева е на 20 години и е студентка втори курс. Според нея всички трябва да бъдем партньори в борбата с пандемията.

Нейната помощ идва в критичен момент, когато общинската болница не разполага с медик, който да взима пробите за изследването.

Там, освен хора от Чирпан, могат да се тестват и от съседната община Братя Даскалови. Поне по 20 души минават през кабинета на ден.

„Когато кметът възложи да намеря човек, бях силно притеснен, защото нямаме хора. В един момент реших да опитам, Кристияна е отзивчиво момиче. Идвала е, проявявала е интерес в болницата още от началото на нейното образование. Явно ще стане медик по призвание, а не по нечии амбиции“, коментира директорът на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев.

Въпреки доброволчеството в COVID пункт не е нужно Кристияна да спазва специална карантина и спокойно може да общува с роднините си.  

„Получавам пълна подкрепа от близките си. Още в момента, в който се насочих да уча медицина, сме обсъдили рисковете, които крие тази хуманна професия“, разказва тя.

Кристияна прекарва по три часа на ден със защитния костюм и разказва, че с него е топло и се диша трудно с маската. Въпреки това според нея това не е най-трудното.

„Най-трудното е да виждаш страха в очите на хората и да се опитваш да запазиш самообладание, за да извършиш задълженията си професионално“, споделя тя.

Доброволката понякога помага и в самата болница в Чирпан, където има COVID отделение, в което се лекуват средно тежки и леки случаи.

„В момента са трима лекари, които са разпределени в различни смени. Командировал съм и още един колега физиотерапевт в тяхна подкрепа. Лошото е, че двама от тях не са на пълни щатове и изнасят на плещите си товара на началника на отделението. Сестрите също са силно редуцирани като състав. Това силно ме притеснява“, каза директорът на общинската болница.

Д-р Тотев отправи апел към останалите бъдещи медици да заповядат в болницата. Той обещава да се постарае да осигури максимално безопасни условия за работа.