Тази година предстои реставрация на най-старата и емблематична къща в Бургас, построена през 1872 г. Това е Бракаловата къща, в която сега е настанен Етнографският музей.

Къщата е построена през 1873 г. от бургаския кмет Димитър Бракалов. Сградата е една от най-емблематичните в града и е единствената запазена в така наречения Цариградски стил. Днес тя е архитектурен паметник на културата.

Проблемът при нея, както и при повечето къщи в града е, че основите са плитки заради подпочвените води и влагата е пропълзяла в къщата.

Снимка: Wikipedia

За последно къщата е реставрирана преди повече от 40 години. Настоящата реставрация се извършва с европейско финансиране. Работата по къщата ще приключи след около 18 месеца, като през това време експозициите от Етнографския музей ще бъдат пренесени на друго място.

"Целта на проекта е Етнографският музей да се превърне в една още по-търсена дестинация за посещение в сърцето на Бургас", каза кметът Димитър Николов.

Предвидено е пълно реновиране на двата етажа на къщата и обновяване на оборудването вътре. Музеят ще се сдобие с допълнително фондохранилище.

Ще бъде конструктивно укрепено каменното стълбище, към което ще се монтира рампа за достъп на хора в инвалидни колички. Освен самата сграда, ще бъде благоустроено дворното пространство. Ще се изгради нов плочник, ще се монтира нова ограда.

Повече за Етнографския музей в Бургас и за историята на Бракаловата къща може да научите във видеото на сайта LadyZone.bg: