При направени сонди по време на реставрация на стенописите в "Бачковския манастир" е установено, че под изображенията на Захарий Зограф, има по-ранни, споделя реставраторът Владимир Цветков. 

"Това би могло да бъде един много добър документ на времето", разказа той за разкритията. 

Черквата "Свети архангели Михаил и Гавраил" е построена през 11 в. На храма стои образът на великия ктитор на светата обител император Алексий Комнин и на българския цар Йоан Александър. Църквата е двуетажна, което се срещало изключително рядко по онова време.

Стенописите на втория етаж в самата църква са от 19. в: "Може да се види подписът на автора, както и точната година - 1846. Под тях също има по-стари стенописи", уточнява Владимир Цветков. Реставраторите очакват да разкрият повече за тях по време на работата си.

Църквата е изписвана общо 3 пъти, като все още не се знае от кой период е най-ранният стенопис. Междинният е датиран от 11 век, а последният - от 19 век.

По думите на игумена на Бачковския манастир Велички епископ Сионий реставрацията е започнала преди 6 години, като тя включва централната част на манастира и прилежащите му сгради. 

Дейностите се извършват с разрешение на Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата и се финансират от дарения, направени на обителта.

Как точно се реставрират уникалните стенописи - четете в Ladyzone.bg.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!