Започва ремонтът на общинското общежитие за социално слаби в Димитровград, в което избухна пожар във вторник рано сутринта. 

От сградата бяха евакуирани всички 23-ма обитатели, а огънят й нанесе сериозни материални щети. Трима души пострадаха. 

Огънят бе потушен за около 30 минути, но изпепелява напълно три от стаите, част от покрива и коридора на сградата.

Пожарът е тръгнал от стаята на психично болен мъж, който след инцидента е настанен в психиатрично заведение.

По случая е образувано досъдебно производство. Разследва се неумишлен палеж.

А хората от общежитието прекараха нощта и вече са настанени в другото крило на сградата. Осигурена им е храна, вода и топли завивки.

Ремонтът ще започне още днес и се очаква да приключи до две седмици, заяви заместник-кметът на община Димитровград Светослав Стойков.

Снимка: btvnovinite.bg

Разчистването на отломките е започнало още вчера, а приоритетно е ремонтирането на покрива и подпокривната конструкция. Стойността на ремонта се изчислява на 30 000 лева.

Мисли се и за инсталирането на противопожарна система в сградата, която е много стара, разкри Светослав Стойков, като от вчера „колегите от противопожарна защита мислят колко ще излезе”.

Снимка: btvnovinite.bg

Главният социален работник в „Социално подпомагане” в Димитровград Галя Зафирова заяви, че отново ще бъде предложено на психично болния мъж, от чиято стая тръгна пожарът, да бъде настанен в заведение за социални услуги от семеен тип, но отбеляза, че не може да се направи нищо „насила” срещу неговата воля.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента мъжът е в болница и се възстановява след пожара.