Извършените от САЩ, Франция и Великобритания въздушни удари по цели на сирийския режим са ескалация на конфликта, но всъщност не променят качествено ситуацията в региона. Това е мнението на бившия шеф на разузнаването Димо Гяуров и на режисьора Нидал Алгафари.

„Тези удари бяха по-скоро с цел да се успокои съвестта на западния свят и да помогнат за репутацията на президента на САЩ Тръмп с това, което се случва с разследването около него”, подчерта Алгафари. По думите му в случая основното постижение е, че президентът Башар ал-Асад е бил принуден да напусне двореца си и военната авиация на Сирия е била прибрана по базите си.

Той беше категоричен, че западните предупреждения си остават само „на приказки”: „Западът отстъпи на Русия тази територия да дерибействат както пожелаят”.

Снимка: bTV

Алгафари атакува някои от основните тези по отношение на сирийския конфликт. Според него опозицията не е успяла да представи себе си в нормална светлина и така се е получила ситуация привидно единствените възможности за избор да са „Ислямска държава” и Асад.

„ИДИЛ беше създадена не от сирийците – бяха хора, които дойдоха от Чечня, Дагестан, Пакистан, десетки хиляди хора, които минаха пред погледите на Путин, на разузнаванията на Русия, бяха допуснати да достигнат до Сирия. Русия твърди, че се бие с тероризма – какво правят „Хизбулла” редом с руските войници?”, запита той.

По думите му митът за „светски настроения диктатор” също няма общо с реалността: „Откакто този сатрап и преди това баща му дойдоха на власт, джамиите в Сирия се увеличиха в пъти – до всяка една православна църква в Сирия се изградиха по 4-5 джамии, само и само да покажат силата на исляма”. Така и процентът на жените със забрадки скочил неколкократно.

„Западът направи този избор – ако преди 2-3 години основна цел на американската администрация беше свалянето на Асад, това вече отпадна – основни цели са предотвратяването на използване на химическо оръжие, борбата с ИДИЛ и възпирането на Иран”, коментира Гяуров.

Снимка: bTV

Според него обаче е странно над 100 ракети да се насочат само по 3 „химически” обекта и вероятно Пентагонът е използвал ситуацията, за да порази и тактически цели – командни пунктове, специални части и т.н.

Гяуров допълни, че не очаква по-сериозна ескалация: „Русия няма ресурса да отговори по някакъв начин – поне в района, в последните 1-2 години изтегли военното си присъствие там (…) изключително финансово бреме е това присъствие там за руснаците”.