Граждани за пореден път сигнализират за шокиращо замърсяване на река Луда Яна в Пазарджишко. Властите взеха проби и обещаха проверки. 

Край село Цар Асен водата е с тюркоазен цвят. Миналата седмица е свикан извънреден областен щаб, на който е обсъждан проблемът със замърсяването. 

Снимка: btvnovinite.bg

На срещата е бил и общинският съветник Евгени Арабаджиев.

„Причината със сигурност е затворената мина край Цар Асен, но нашата цел не е да установяваме причини, не държим и да има наказан, а искаме това безумие да бъде спряно, защото няколко години се извършва геноцид с местното население“, разказа той. 

Рибата е изчезнала от реката. От Министерството на околната среда и водите обясниха за bTV, че е извършена проверка на инсталацията за добив на електролитна мед, установена е авария на водопровод и са дадени предписания.

Снимка: btvnovinite.bg

МОСВ допълват, че от 2015 г. до момента за нарушения на екологичното законодателство са съставени 11 акта на обща стойност 87 хил. лв. 

Кметът на Цар Асен Георги Спасов коментира, че земеделците също страдат от проблема. Той показа две дини, едната е поливана със замърсената вода, а другата не е. Разликата между двете е видима – поливаната с водата от реката е по-малка и изсъхнала, преди да узрее. 

Снимка: btvnovinite.bg

Местните са готови да сигнализират евроинституциите за проблема и да излязат на протест.